Ingemar Truelsen
Petronelle Kalf
Tord Aagesen Thot
Ingemarsdatter
Niels Thorsen Kalf
(ansl 1380-)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Maje Jensdatter

Niels Thorsen Kalf

  • Født: ansl 1380
  • Ægteskab (1): Maje Jensdatter

  Generelle notater:

Niels Thorsen Kalf er født omkring 1380. Han var gift med Maje Jensdatter der efter hans død giftede sig med adelsmanden Anders Orm.
Niels Thorsen Kalf nævnes som væbner og regnedes således som hørende til lavadelen, der på den tid var langt talrigere end senere hen. Han nævnes i gamle dokumenter fra 1408 til 1422, da han d. 19, marts vidnede sammen med flere adelsmænd og præster på Ginding Herredsting' at biskoppen Christiern Hemmingsen i Ribe skødede fru Karine af Langtind noget gods i Hjerm og Ginding Herreder.
Som ovenfor nævnt giftede Maje Jensdatter sig efter Niels Thorsen Kalfs død med adelsmanden Anders Orm. Efter Anders Orms død skødede hun d. 13. juli 1440 til kannik Anders Brok noget gods på Ringkøbing Mark, 3 gårde i Rindum og en gård i He Sogn, og som betaling herfor fik hun l00 mark og årlig sjælemesse i Ribe Domkirke for sig, Anders Orm og deres forældre, samt 100 sjælemesser for sig selv efter hendes død.
Niels Thorsen Kalf hører til den gamle adelige slægt Kalf, hvis medlemmer fortrinsvis boede i Vest- og Midtjylland.
Den først kendte mand af denne slægt, hvoraf kun få nåede op i stormandsadelen, er hr. Jens Kalf, der nævnes som marsk allerede 1255. Han nævnes endvidere 1274, da han havde fået tilskødet herregården Vinderup i Ginding Herred. Den først gang Jens Kalf nævnes, er i et dokument af 14, marts 1255, hvori det meddeles, at kong Christoffer I havde givet Ribe Kirke hele Harboøre Sogn for de jorder i Lustrup, som kongens møller i Ribe sætter under vand. I dokumentet nævnes han som "Jens, kaldet Kalf, vor Marsk".
I Danmarks adelsårbog for 1899 omtales enkelte medlemmer af slægten Kalf nærmere, og der gives følgende oplysninger om slægten og dens våben: "Denne gamle Slægt førte samme Skjoldmærke som de holstenske Slægter Wiltberg, van Owe og Risdorf, nemlig en kronet Jomfru i en Fjederham, der for Kalf'ernes ved-kommende angives at staa i et Guld-Felt med Hjelmtegn: 2 Arme holdende 1 Guld-Spejl, medens de holstenske Slægter skal have ført Feltet blaat og Skjoldemærket gentaget paa Hjelment. Niels Thorsen Kalfs søn, Mourids Nielsen Kalf, førte i sit sigil et firføddet dyr, hvad der leder til en formodning om, at det er Kalf'ernes våben, der går igen i fru Mette Gøyes og fru Pernille Qvitzaws aner, nemlig en hvid Kalv med et sø-blad i munden i blåt felt og samme mærke på hjelmen. Nielsen Thorsen Kalf var muligvis oldebarn af Marsken Jens Kalf, der døde 1304, og som var gift med Cecilie Nielsdatter (Galen).
Egen note: Niels Thorsen Kalf syntes ikke at have brugt samme våben som den gamle adelige slægt Kalf !
Han brugte en kalv i sit segl og de brugt en kronet Jomfru i en Fjederham. Dette kunne tyde på at der ikke er tale om slægtskab.
I bogen "Thi de var af stor slægt" <litt.html> nævnes som børn af Cecilie Nielsdatter og Jens Kalv: Jens Kalv (kannik i Lund, d. 1309) og Jakob Kalv (og hans søn Erland Kalv og sønnesøn Jakob Kalv).


Niels blev gift med Maje Jensdatter. (Maje Jensdatter blev født ansl 1380 i Ringkøbing Sogn I Hind Herred, Ringkøbing Amt.)


  Ægteskabsnotater:

Boede på Aalborghus fra 1359-1364.
Derefter på Gimsinggård


Seneste opdatering den 31 august 2019