Konge af Danmark Knud den første Hardeknud
(-0936)
Harald Klak
Gorm Den Gamle
(ansl 0880-ansl 0950)
Thyra Danebod
(-0950)

Harald Blaatand
(0911-0986)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Tove

Harald Blaatand

  • Født: 911, Jelling Sogn I Tørrild Herred, Vejle Amt
  • Ægteskab (1): Tove
  • Død: 1 Nov. 986, ? i en alder af 75 år
  • Begravet: 986, Treenighedskirken I Roskilde Domsogn I Sømme Herred, Københavns Amt

  Generelle notater:

Harald I Blåtand var søn af Gorm den Gamle og dronning Thyra. Kongens fødselsår er ukendt, men det formodes, at han døde i efteråret 986 på Lomsborg som følge af et pileskud, der blev affyret af en tilhænger (Palnatoke?) eller hans oprørske søn, Svend. Kong Harald blev sandsynligvis bisat i Treenighedskirken i Roskilde, som han selv muligvis havde ladet påbegynde. På samme sted er domkirken nu opført.
1. ægteskab
Første gang gift med Gunhild. Slægtskabsforhold ukendt.
2. ægteskab
Anden gang gift med Tove, datter af vendisk konge.
3. ægteskab
Tredje gang gift med Gyrith, søster til den svenske tronkræver, Styrbjørn. Muligvis er Gunhild og Gyrith den samme person.
Børn
I. Svend I Tveskæg, senere konge.2. Hagen (Hakon), senere vikingehøvding.Disse to sønner var ifølge Saxo frugter at Haraids ægteskab med Gyrith.3. Thyra. (Der i virkeligheden muligvis var datter af Svend I. Tveskæg. Man ved det ikke med sikkerhed). Thyra blev først gift med Styrbjørn af Sverige, senere ægtede hun fyrst Boleslav af Venden. Endelig indgik hun tredie gang ægteskab med Olaf Trygvesøn i Norge. Hun døde d. 18. september år 1000, kort tid efter at Olaf Trygvesøn var faldet i slaget ved Svold.
4. Gunhild, der blev gift med høvdingen Pallig i England. Hun blev, sammen med sin mand og børn, dræbt d. 13. november 1002 under det blodige overfald på danskerne i England, kaldet >Danemordet.Harald I Blåtands regeringstid :Også om Harald I Blåtand er vor viden begrænset. Det antages, at Harald var med-konge i Gorms sidste leveår. Sikkert er det dog, at han var Danmarks første kristne konge. Han blev døbt omkring år 960 i Helligbæk. Under Harald blev der slået mønt. Han udbyggede Jomsborg til værn mod venderne og indledte stridigheder med kejser Otto II af Tyskland. Ifølge overleveringen var kong Harald en god lovgiver. Under kongens ledelse erobredes Norge ca. år 960. I året 975 led Haralds eliteflåde, ledet af de navnkundige Jomsvikinger, imidlertid nederlag i Hjørungavåg og Norge tabtes atter.

  Begivenheder i hans liv:

• Beskæftigelse: Konge af Danmark fra 940 til 986.


Harald blev gift med Tove, datter af Fyrst Micczyslaw og Ukendt.Seneste opdatering den 31 august 2019